פרגולה מעץ – מה חשוב לדעת לפני בניית פרגולה ?

אז יש לכם מרפסת יפה ומה שנשאר זה פרגולה מעץ שתיתן לכם מכסה מהשמש או מהגשם? במאמר זה נבחן את כל סוגי הפרגולות עץ הקיימות, החסרונות של כל אחת ומה הדגשים שיש לשם לב כאשר מתקינים אותה

ראשית נסביר שיש כמה שני סוגים עיקריים של פרגולות מעץ והם:  פרגולה גושנית ופרגולה רגילה

הפרגולה הגושנית בנויה מעץ גושני בחתכים שונים כאשר שיש לנו מספר סוגי עצים עיקריים:

פרגולה מעץ  אורן רב שכבתי – מקורו בפינלנד והוא הנפוץ ביותר בפרגולות מעץ, הוא בעצם מודבק משני חתיכות בטכנולוגיה מודרנית אשר התוצאה היא עץ אחד מרשים בחתיכה אחת, באורן רב שכבתי באיכות גבוהה כמעט ולא ניתן לראות את החיבור בין שני הלוגים, כיום ניתן לראות עץ רב שכבתי שמיוצר גם מעץ אשוח אך רמתו זהה לעץ האורן, היתרונות של הקורות הוא בייצור שלהם מפני שניתן להזמין קורות ארוכות לפני מידה נדרשת עד אורך של 12 מטר ללא חיתוך בקורה וכן מחירו של פרגולת עץ אורן רב שכבתי יחסית נמוכה ביחס לעצים הגושניים האחרים.

החסרונות של עץ זה הוא הגמישות של החומר, עצי אורן ואשוח נחשבים לחומר יחסית גמיש. כאשר בונים פרגולת עץ ויש לנו קורות ארוכות עלולים להתקבל קימורים בעץ ומעיין "בטן" אשר לאט לאט תפגום באיכותה של הפרגולה.

אז מה ניתן לעשות? בכל פרגולת עץ  שנרצה לבנות מומלץ להתייעץ ולקבל חוות דעת של איש מקצוע מנוסה לגביי עובי החתך הנדרש תוך כדי חישוב עומסים שיש על הפרגולה , תוך התחשבות באורך הקורה ללא עמוד תומך וצורת החיבורים בין הקורות אשר ניתן לראות. מאמר המסביר בין החיבורים השונים כאן.

פרגולת עץ המלוק קנדי –  כפי שמו רוב מקור גידולו נמצא באזורים המערביים של קנדה והוא נחשב לעץ בעל איכותיות טובות, עץ זה אידאלי לבנייתן של פרגולות מעץ וזאת הודות לחוזקו היחסי של העץ הודות לצפיפות סיבים גבוהה ויכולתו להתייבש במהירות. חשוב לציין שרוב הקימורים אשר נגרמים בפרגולות מעץ נוצרים בשלב התייבשות העץ ולכן חשוב לוודא שאנו מתקינים פרגולת עץ רק לאחר שחלפו לפחות שלושה חודשים מרגע עיבוד העץ עד לרגע התקנתו בפרגולה בביתנו.

עץ המלוק קנדי מאופיין בגוון אדמדם חלש ורוב חסרונותיו הם בעיקר בסידוק אשר נגרם מצפיפות הסיבים, כאשר העץ מתייבש ניתן להבחין בסידוק טבעי דבר המקנה מראה טבעי וכפרי בפרגולה מעץ ולכן חיסרון זה הוא גם מעלה וויזואלית כאשר מעצבים רבים מנסים להשיג את המראה הכפרי והטבעי בפרגולות מעץ.

פרגולת עץ דוגלס פייר – עץ הדוגלס ברצועה שבין קנדה לארצות הברית וצבעו תלוי בגילו, כאשר העץ צעיר ניתן להבחין בגוון אדמדם קל וככל שגילו עולה כך עולה רמת כהות עד אדום כהה, עץ זה נחשב לאיכותי וניתן להבחין בו בפרגולות מעץ מושקעות ומעוצבות בקפידה, עץ זה אינו יחסית אינו זול ופרגולות מעץ זה נחשבות לסמל סטטוס, החיסרון של עץ זה הוא בתחזוקתו הגבוהה עקה רמת היובש שלו נדרש להקפיד לשמנו לפחות פעמיים בשנה, להרחבה בנושא זה גשו למאמר על תחזוקת העץ.

פרגולה מעץ רגילה  –  כאשר אנו קוראים לפרגולה מעץ "רגילה" אין לטעות כי מדובר בפרגולה אשר רמתה או חוזקה נמוכה מזו של הגושני אלא שצורת בניית הפרגולה שונה מזו של הגושנית, החתכים של פרגולה מעץ רגיל בדרך כלל אינם עולים על 5/15 ולרוב משתמשים בעץ אורן פיני, אשר מוצאו כמו שמו בפינלנד.

לעץ זה יש מספר רמות איכות, חשוב לוודא כי המתקין אכן משתמש בפרגולה בעץ פיני דרגה 5 דרגות אלו מציינות את רמת גימור העץ ואת כמות העיניים אשר יש בעץ.

בקשו לראות את תעודת הזמנת החומר – לפעמים אנחנו מיוזמתנו מראים לכם

יתרונות האורן הלא גושני הוא מחירו אשר מעט יותר זול, ההתקנה היחסית פשוטה של הפרגולה מעץ והאפשרות לבקש עץ אשר עבר חיטוי נגד מזיקים בניגוד לעצים הגושניים אשר תהליך החיטוי הוא בהזמנה מיוחדת.

כמו כן החסרונות לרוב הם וויזואליות ובמידה ואורך הפרגולה גדול (מעל ל 5 מ') לא ניתן להשתמש בעץ זה ללא קורת חיזוק אמצעית עקב רכותו של העץ אשר עלולה לגרום לקימורים בעץ. להזמנת הצעת מחיר על פרגולות, אנא צרו עימנו קשר באתר או התקשרו לטלפון 073-7969722 ונשמח לעמוד לרשותכם

גלריה קטנה של פרגולות

פרגולה מעץ – דגשים חשובים

התקנת פרגולה מעץ – ישנם שני סוגי התקנות, התקנות עם תושבות ברזל והתקנות בשיטת "פינגר ג'וינט".

פינגר ג'וינט זוה התקנה אשר מתבצעת ללא מחברים ותושבות מברזל בשיטה של "פינוי" ידני של איזור החיבור בין הקורות והכנסת קורה אחת לשנייה בהתאמה מילימטרית כך שמתקבלת תוצאה ללא רווחים ומראה של עץ בתוך עץ , ראו מאמר כיצד נידרש לבצע חיבור תקני של פינגר ג'וינט.

התקנה עם תושבות ברזל נחשבת לפחות איכותית, במידה ותקציבכם אינו מאפשר שינוי בקשו מהמתקין לבצע בקורת חיבור עם הקיר תושבות ברזל אך בקורת תמיכה החיצונית שיבצע פינגר ג'וינט, מידה ותהליך זה לא מתאפשר דעו שניתן לבקש לצבוע את התושבות בכל צבע שאתם חפצים בו (לרוב צובעים בגוון הסופי של הפרגולה מעץ).

 תחזוקה – פרגולה מעץ מיועדת להישמר שנים רבות אך בתחזוקה לקוייה דבר זה לא יקרה ומי שלא מתחזק את הפרגולה יראה כעבור שנתיים את תחילת ריקבון העץ, את הדהייה של צבעו הטבעי ואת חיבורי הקורות נחלשים. חשוב לציין כי כל פעולת התחזוקה היא צבע, צבע וצבע!

עץ שלא נצבע בזמן ואפשר למים לחדור אליו נרקב מהר מאוד ויכול לגרום לנזקים בלתי הפיכים לעץ.

פרגולה מעץ אשר קרני השמש פוגעות בחלקה התחתון של העמודים (לרוב היא מקורה ) עלולה להינזק ולהיסדק ויש להישמר גם מבעיה זו, במידה ופגיעות אלו כבר קרו חשוב להתייעץ עם בעל מקצוע מנוסה לפתרון הבעיה.

כיסוי פרגולה מעץ – ישנם מספר אפשרויות לכיסוי הפרגולה:

סנטף – חומר פולימרי גלי אשר מגיע ברוחב קבוע (1.25מ') ובאורכים משתנים, לחומר זה הוא הנפוץ ביותר בפרגולות מעץ ויתרונו העיקרי היא האחריות של 25 שנה!

פל-רוף – חומר פולימרי שטוח אשר מקנה מראה יוקרתי ובעל עמידות גבוהה.

במבוק – השימוש בבמבוק בפרגולה מעץ הוא נפוץ ביותר והתקנתו מתבצעת בכדי להסתיר את הכיסוי העליון.

באם הוא סנטף או פל-רוף בצורה כזו שלא יראו את הלכלוך המצטבר על הכיסוי לאורך הזמן. ישנם שני סוגי במבוק נפוצים בפרגולות מעץ, במבוק ערבה או במבוק מושחל כאשר המושחל נחשב לאיכותי ועמיד יותר אך נדרש להבין כי הזו רק במבוק ואין מנוס מלראות פגמים של לחות לאחר כשנתיים, כבדי למנוע בעיה זו בקשו מהמתקין לרסס שכבת צבע בעזרת "איירלס" (מכשיר המיועד לריסוס בהתזה) משני צדדי הבמבוק ובכך תאריכו מעט את אורך חייו. אלמנט נוסף וייחודי לנו הוא הכיסוי ראטן או דמוי ראטן אשר נשמר לאורך שנים רבות, ראו דוגמאות בגלריה בהמשך.

סרגלים אלכסוניים – זהו הקירוי הנחשב לאהוב מקרב הסוגים השונים ובהתקנה טובה צריכה להתקבל הצללה מלאה אך ללא חריגה מה -60% המותרים להצללה.

דוגמאות של הצללות לפרגולה מעץ

בעבר היה צריך לבדוק עם הגורמים השונים במשרדי העירייה לגבי אישור התקנת פרגולה מעץ, אך לאחרונה יצאה רפורמת הפרגולות  אשר מזרזת את כל תהליך הבקשה ומקנה הקלות בכל תהליך הביצוע