איזה סוגים של דק סינטטי קיימים? איזה קונסטרוקציה מומלצת?

כיצד נוודא התקנת דק מושלמת? פעם אחת ולתמיד נעשה כאן סדר בתחום דקים סינטטים

דק סינטטי מיוצר משילוב של פולימר (חומר פלסטי) ושבבי עץ, הדק מיוצר בטכנולוגיה חדישה אשר מקנה לו עמידות גבוהה מפני נזקי מזג האוויר, אינו דורש אחזקה, עמיד מפני טרמטים, עמיד למים ואינו מתנפח או נרקב, ניקוי הדק אינו מצריך חומרים מיוחדים אלא רק מים וסבון.

למרות שמוצר זה הוא יחסית חדש (5-7 שנים) רוב החברות מעניקות לו אחריות של 25 שנה על עמידות המוצר הן מפני דהייה והן מפני שבר ושחיקה. חשוב לציין שיש הרבה חברות שמוכרות דק סינטטי, כולם מייבאות אותו מאירופה, ארצות הברית או סין ואפילו ישנם כאילו כשר טוענות ההמוצר הוא בייצור "עצמי" אך בפועל הוא מיוצר בסין.

אין עם זה בעיה, להיפך, הסינים כבר מזמן מעניקים ייצור איכותי תחת תקנים מחמירים, העניין הוא עם היבואנים השונים כי במוצר שגילו יחסית חדש ואחריות למשך רבע מהחיים היינו רוצים שהייה "אמא ואבא" שניתן לסמוך עליהם ולא עוד איזה יבואן שהחליט להביא קונטינר דק סינטטי, לנסות למכור אותו ולך תדע איפה הוא יהיה עוד שנתיים שלוש ומי יודע עוד 25 שנה…

פתרון לבעיה זו מגיע מחברת פלרם תעשיות מקיבוץ רמת יוחנן, פלרם נוסדה ב – 1963 והיא יצרנית רב-לאומית מובילה הנמצאת בחזית טכנולוגיית האסטרוזייה, היא מייצרת דק סינטטי פרימיום אומנם טיפה יותר יקרה מהמתחרים אך ללא ספק השירות לקוחות והשקט מאחיות מקיפה שווה את המחיר, We WooD – עבודות עץ מתקינים מורשים ויש לנו הנחות אצל חברת פלרם וגם אצל החברות המתחרות כגון פלא-דק,  אקו-לוג ו- Trex היוקרתי.

 

מבצע דק סינטטי

באיזה קונסטרוקציה ממולץ להתקין דק סינטטי ?

התקנת דק סינטטי באופן תקני מחייבת מרווחים של 40 ס"מ בין קורות הקונסטרוקציה, ישנם שני אפשרויות

בעניין זה, קונסטרוקציית ברזל או עץ כאשר השיקול העיקרי הוא בעיקר כלכלי, כאשר אנו מתכננים דק סינטטי אשר מיועד להישמר לכ- 20 שנה ומעלה קשה לנו לצפות מקרש בחתך 4.5 ס"מ על 9.5 ס"מ להחזיק מעמד לאורך תקופה זו והפרופיל מברזל הוא הפתרון האידיאלי לבעיה זו.

מדרגות מדק סינטטי

מנגד עלות הקונסטרוקציה תגדל באופן משמעותי וגם יש מורכבות להתקין את הברגים באופן נסתר מפני שנדרש להתקינם עם בורג אלכסוני בברזל וכולם מבינים שלא קל לקדוח בברזל באלכסון. לסיכום במידה והתקציב מאפשר בחרו בקונסטרוקציה מברזל ובמידה ולא לפחות שדרגו את קרשי הקונסטרוקציה לחתך 4.5 ס"מ על 14.5 ס"מ, שדרגו את ההתקנה ובקשו שהקונסטרוקצייה תיצבע בשתי שכבות צבע אטום או בסילר ואת "רגלי" הקונסטרוקציה לזפת בזפת קרה, קראו פרטים נוספים על התקנת דק.

מחיר דק סינטטי ?

המחירים לדק סינטטי אינם קבועים כמו מחירי העץ וקיימים הבדלים גדולים בין הספקים השונים ובין מתקין למתקין. המחירים שאנו נציין כאן הם מחירים למוצר פרימיום (דק סינטטי מחברת פלרם, אקו-לוג או פלא-דק) ומתייחסים להתקנה ברמת גימור מהגבוהות שקיימות בישראל. מחיר דק סינטטי אצל הספקים השונים נע בין 30 – 40 ש"ח למטר רץ חומר, בחישוב של 7 קרשים למטר, 7 כפול רוחב 14 ס"מ = 98 ס"מ ועם הרווחים נגיע למטר עלות החומר עומדת על  210 – 280 ש"ח למ"ר לזה אנו נדרשים להוסיף את מחיר הקונסטרוקציה שזה כבר תלוי בגובה הדק, כמות הביטונים והקירות התומכים אך ככלל אצבע נחשב קונסטרוציה עץ באזור ה- 70 ש"ח למ"ר. עד כאן יש לנו קונסטרוקציה ודק סינטטי, נוסיף לזה בלאי חומר קטן, ברגים, מחברים נסתרים, יריעות מונעות נביטה, ג'מבויים וקצת "שונות" במחיר של 50 ש"ח למטר ונגיע לאזור של 330 – 400 ש"ח למ"ר לחומרים בלבד.

דק סינטטי במרפסת בחיפה
התקנת דק סינטטי
קונסטרוקציה ברזל לדק סינטטי

התקנת דק סינטטי

התקנת דק סינטטי כוללת את עבודות התשתית, בניית הקונסטרוקציה וחיבור לוחות הדק. ראשית נבחן את השטח, ונבדוק אם אנחנו צריכים לחפור כדי שיהיה מספיק מקום לתשתית הדק. תשתית הדק המקובלת היא של לוחות בגודל 5X7 או 5X10.אם החצר והבית הם באותו הגובה יש לנו בעיה כי תהיה לנו מדרגה לעלות לדק. במקרה כזה חופרים 7-10 ס"מ עומק לכל השטח כדי שהקונסטרוקציה תכנס במרווח הזה. מומלץ לתת מרווח בין התשתית לבין האדמה שנמצאת מתחת לדק.

זאת מכיוון  שאף חומר לא אוהב להיות כל הזמן במים (למשל, כשיורד גשם) את המרווח מייצרים על ידי "רגליים" אשר מעוגנות בבור בעומק משתנה לפי סוג האדמה. יש לזפת את החלק של התשתית שנמצא בבור בזפת קרה למניעת קורוזיה בברזל או ריקבון בעץ. אחרי שזיפתנו את הרגל והכנסנו אותה לבור, אנחנו ממלאים את הבור בבטון מוכן שקונים בשקים מוכנים בחנויות לצרכי בניין. זמן הייבוש הוא חצי שעה (זהו בטון מהיר ייבוש).

המרחק בין קורות הקונסטרוקציה ברוב הדקים הסינטטיים הוא כארבעים ס"מ מפנים קורה לפנים קורה.  אם בחרנו בקונסטרוקציית עץ, נחבר אותה אל הרגליים באמצעות ברגים, ואם בחרנו בקונסטרוקציית ברזל נחבר אותה אל הרגליים באמצעות ריתוך.

קונסטרוקציית  ברזל מתאימה יותר להתקנת דק בשיטה של הברגה נסתרת ע"י מחברים בדומה לפרקט. קונסטרוקציית עץ מתאימה יותר להתקנת דק בשיטה של הברגה גלויה על גבי הלוח.

דקים סינטטים בתל אביב
מתי נבחר בקונסטרוקציית ברזל ומתי בקונסטרוקציית עץ ?

ברזל הוא תמיד יותר עמיד וזה היתרון המרכזי של תשתית ברזל על פני תשתית עץ. ואילו בקונסטרוקציית עץ המחיר זול יותר, והיא מתאימה יותר להתקנה בהברגה גלויה שגם היא עולה פחות מהברגה נסתרת. השורה התחתונה :  ההבדל בעלויות התשתיות הוא משמעותי והבחירה בסוג התשתית תהיה בהתאם לתקציב שלכם.

בתשתית ברזל יש לצבוע את כל נקודות ותפרי הריתוכים בצבע בסיס נגד החלדה. זאת מפני שהריתוכים הם עקב אכילס של הברזל – זה המקום שבו מתחילה הקורוזיה. צבע הבסיס מונע היווצרות קורוזיה. ואם אנחנו כבר מדברים על קורוזיה – חשוב לציין שהתשתית צריכה להיות מגולוונת – כלומר עברה טיפול נגד החלדה מצופה באבץ חם.

אחרי שסיימנו את שלב בניית הקונסטרוקציה אנחנו מוודאים פלסים ועובדים בעזרת הרגליים לקבלת תשתית ישרה כפלס. בזה תם שלב הקונסטרוקציה.

תהליך התקנת הדק

בהברגה נסתרת (התקנה סמויה)מתקינים מחבר נסתר על כל קורת תשתית ומקבעים את הלוח לקונסטרוקציה. לאחר מכן לוקחים לוח נוסף ומחברים אותו לקודם עם מחבר נסתר וחוזר חלילה.

בהתקנה רגילה  צריך לקבוע מראש את הרווח הרצוי בין הלוחות. הרווח המקובל הוא 4.5-6 מ"מ. קונים בחנות צרכי בניין ספייסרים לפי הרווח שבחרנו ומתחילים בהתקנה כך :

  • מתקינים את הלוח הראשון : מבריגים שני ברגים בכל קצה של הלוח ומקבעים אותות לתשתית .
  • מביאים את הלוח השני, מניחים את הספייסרים בין הלוחות ולוחצים כדי שהרווח יהיה מדויק, ואז מקבעים את הלוח השני בצורה דומה.
  • בסוף ההתקנה יש לקבע בברגים את כל הלוחות שנוגעים בקונסטרוקציה.
  • ניתן לחתוך את הלוחות ע"י מסור פנדל לעץ להתאמה לשטח הדק.
מחיר התקנת דק סינטטי ?

התקנה מקצועית יכולה לנוע בין 150 – 300 ש"ח למ"ר (לפני מע"מ) וכל זה תלוי בכמה מורכבת ההתקנה, ברגים נסתרים או גלויים, האם שטח הדק גדול או קטן ומה רמת הגימור הנדרשת, לסיכום החשבון עלות מ"ר דק סינטטי ינוע בין 480 ש"ח ל – 700 ש"ח, כמובן ניתן לראות דק סינטטי ברמה ירודה בשילוב עם מתקינים לא מקצועיים אשר יתמחרו בפחות וגם את המקרים ההפוכים בהם נראה התקנות מורכבות על קונסטרוקצית ברזל עם דק סינטטי פרימיום.

דק סינטטי שבמבצע

החסרון העיקרי של הדק הסינטטי לדעתינו הוא התחממות הדק בשמש גבוהה, חומר זה הוא פולימרי ולכן הוא סופג אליו את קרני השמש (בדומה לדשא הסינטטי…) באופן שמגע של הדק עם עור חשוף ביום שמש בינוני גורם לאי נעימות שקשה להתעלם ממנה, כמובן שפרמטר התחממות הוא נתון אשר ניתן לקבל מבין הספקים השונים וניתן לבחור ולהשוות בין המוצרים השונים.

החיסרון הנוסף הוא במראה הוויזואלי, נכון שעל טעם וריח אין להתווכח אך אנו אנשי טבע ודק סינטטי כשמו הוא סינטטי… עם כל הטקסטורות הנחמדות שהיצרנים מטביעים על לוחות הפלסטיק אי אפשר להתבלבל ולחשוב שזה באמת דק מעץ טבעי… אך ראוי לציין שהוא כן משדר עוצמה מתקרב באלגנטיות לאחיו המקורי.

לפניכם מספר דוגמאות של טקסטורות דק סינטטי מבית פלרם

שימו לב – לא מומלץ לקחת החלטה כזו או אחרת על סמך צילומים אלו אשר נלקחו ע"י מצלמה חובבנית ובנוסף ישנם הבדלים גדולים בין תצורת המסכים השונים, צרו איתנו קשר ונגיע אליכם עם הדוגמאות השונות, תבחנו את החומר, תרגישו אותו ורק אז תקבלו החלטות.